Franceinfo Culture avec agences: Khaled

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Hennes namn är Beirut, detta är titeln som Khaled, stjärnan i 1990-talets raï, släppte tisdagen den 18 augusti i hyllning till den libanesiska befolkningen, sårad av den förödande explosionen den 4 augusti i huvudstadens hamn, enligt rapporten är hittills 177 döda.

”Mitt leende har bleknat, för att ge plats för smärtan som jag delar med er”, förklarade den 60-åriga sångaren, känd särskilt för sin hit Aïcha, släppt 1996. Vinsten för singeln och vidoeklippet kommer att doneras till Röda korset, säger hans bolag, Aalia Publishing. För den här låten samarbetade Khaled med en “vän”, den libanesiska musikern Rodge. “Beirut mötte en explosion som förstörde hjärtat i denna stad och lämnade dess folk försvarslösa, hungriga och hemlösa,” skriver han på sin Facebook-sida.

Stjärnan från 1990
Khaled, vars första smeknamnet “Ched Khaled”, blev på 1990-talet den mest berömda algeriska sångaren tack vare titlar som Didi (1992), Aïcha (1996) och C’est la vie (2012).

Utmärkelsen “Césarisé” 1994, fick han för musik till titlarna Un, deux, trois, soleil av Bertrand Blier, och vann titeln som årets fransktalande artist på Victoires de la musique 1995.
Stora duetter utmärkte hans karriär med Mylène Farmer och Magic System. Han gjorde ett anmärkningsvärt comeback i de franska topp 20 under 2012 med C’est la vie, ett mer dansspår, från albumet med samma titel. Hans sista hittills.

Källan: Franceinfo Culture avec agences

Khaled