Foto: Journalistförbundet

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Journalistförbundets nyöppnade insamlingsfond har den första veckan fått in 158 000 kronor. Pengar som nu skänks till utsatta journalister i Ukraina och journalister på flykt.

– Solidariteten och viljan att ge är verkligen stor, det är oerhört stort att se, säger Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert som tillsammans med förbundets styrelse fattat beslutet om att öppna en insamlingsfond.

Bidrag från medlemmar, klubbar och arbetsplatser
Pengarna som samlats in till Journalistförbundets insamlingsfond kommer från enskilda medlemmar, fackklubbar, arbetsplatser och frilanskontor.

– Tack alla som bidragit hittills. Pengarna kommer göra stor nytta i det akuta skedet, säger Ulrika Hyllert.

Gåva till Ukraine Safety Fund
Pengar som samlats in i Journalistförbundets insamlingsfond går till de två journalistförbunden i Ukraina, NUJU och IMTUU, och Europeiska Journalistfederationens EFJ:s arbete med att stötta journalister och mediearbetare i Ukraina. Även ukrainska journalister som tvingats lämna landet kan få hjälp ekonomiskt. De tre organisationerna har tillsammans skapat Ukraine Safety Fund, dit de insamlande pengarna från oss i Sverige oavkortat går. Även internationella journalistfederationen IFJ ingår i arbetet med att samla in pengar till Ukraine Safety Fund.

De insamlade pengarna går till skyddsutrustning, powerbanks och kommunikationsutrustning för att journalister i Ukraina ska fortsatt ska kunna utföra sitt arbete. Pengarna ska även kunna användas av journalistförbunden i Ukraina i arbetet med att fortsatt stötta sina medlemmar lokalt, stötta oberoende medier i landet och att evakuera journalister ut från Ukraina.

Fortsätt att bidra till insamlingen
Det går fortsatt bra att bidra med pengar till insamlingen. Som förbund kommer vi löpande göra överföringar till Ukraine Safety Fund.

Vill du också skänka pengar? Gå in på vår insamlingssida.

Journalistförbundet