Illustration: arise.tv

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Ousmane Sonkos tumultartade resa, Senegals nya premiärminister

Republiken Senegals nya president har utsett Ousmane Sonko till premiärminister. Den senare är ansvarig för att föreslå statschefen en lista över ministrar som kommer att ansvara för att genomföra den politik som definierats av Bassirou Diomaye Faye.

Denna utnämning ägde rum på kvällen efter invigningen av Mr. Faye som femte president i republiken Senegal.

Ett val som inte förvånade observatörer eftersom de två är medgrundare av det upplösta Pastef-partiet, grunden för koalitionen som förde Bassirou Diomaye Faye till makten.

”Jag ​​mäter vikten och förtroendet för mig genom att utse mig till premiärminister, det vill säga den myndighet som ansvarar för att samordna regeringens åtgärder. Det är ett tungt ansvar,” reagerade Ousmane Sonko på sin utnämning innan han gjorde ett möte under de kommande timmarna för att avslöja de nya medlemmarna i hans regering.

Denna utnämning av den tidigare ledaren för den senegalesiska oppositionen till posten som premiärminister är det sista kapitlet i en lång, ibland tumultartad resa, som ledde till att han togs bort från den offentliga tjänsten och tillbringade flera månader i fängelse.

BBC