Blidarkiv: bbc news

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Den ivorianska Ex-president Gbagbo får rätten att röra sig fritt
utanför Belgien enligt ett beslut från Internationella brottmålsdomstolen (ICC) den 28 maj 2020.

Den ivorianska Ex-presidenten Laurent Gbagbo och Ex-ministern Blé Goudé friades Januari 2019 i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) från anklagelser om människorättsbrott. De släpptes fri omedelbart, enligt domstolens beslut. Gbagbo stod åtalad på fyra punkter efter en våldsvåg i Elfenbenskusten 2010–2011. Han var den första statschefen någonsin som lämnats över till Haagbaserade ICC för rättegång sedan 2016.

Enligt Domarna finns det inte tillräckligt bevis för att det fanns en samordnad plan för att underblåsa våldet i Elfenbenskusten 2011.
Efter det frikännandet i januari 2019 fick Gbagbo lämna häktet i Haag men måste stanna i det land som välkomnar honom utan att lämna landet utan auktorisation. Beskedet att det är Belgien som tar emot Ex-presidenten Gbagbo kom eftersom han har anhöriga (fru och barn) som bor i Bryssel.

Beslut om frikännandet har överklagas av åklagaren Fatou Bensouda och nya rättsförhandlingar om Internationella brottmålsdomstolen (ICC) pågår. Det kom ett beslut från (ICC) den 28 maj 2020 att båda Laurent Gbagbo och Blé Goudé får lov att röra sig fritt utanför Belgien. Deras identitetshandlingar återlämnades.

Redaktionen
Nyhetsskrift