Utrikesminister Ann Linde. Bild tagen oktober 2019. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Utrikesminister Ann Linde stod den 9 juni värd för ett virtuellt ministermöte om kärnvapennedrustning tillsammans med Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

– Regeringens mål är en kärnvapenfri värld. Sverige har ett starkt engagemang i kärnvapenfrågan, säger utrikesminister Ann Linde.

Mötet ägde rum inom ramen för Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning som regeringen ifjol lanserade och som omfattar totalt 16 länder från olika delar av världen. Länderna möttes senast i Berlin den 25 februari, då ministrarna också enades om en gemensam deklaration och förslag på konkreta åtgärder för kärnvapennedrustning.

Diskussionerna den 9 juni fokuserade på hur gruppen kan bidra till framsteg i genomförandet av icke-spridningsfördraget inför den stora översynskonferens som ska äga rum i New York så snart förutsättningarna tillåter.

– Genom Stockholmsinitiativet har vi tillsammans med många andra länder kommit med konkreta förslag för att minska kärnvapenhotet. Dagens möte bekräftade denna vilja och bidrog till att stärka vårt samarbete ytterligare, säger Ann Linde.

De länder som ingår i Stockholmsinitiativet är Argentina, Kanada, Tyskland, Spanien, Etiopen, Finland, Indonesien, Japan, Jordanien, Kazakstan, Sydkorea, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Schweiz och Sverige.

Klara Linder
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde

Utrikesdepartementet