Sébastien Haller: Elfenbenskusten vinner CAF TotalEnergies African Cup of Nations 2023 och blir det första värdlandet att vinna tävlingen sedan Egypten 2006

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Elfenbenskusten vann CAF TotalEnergies African Cup of Nations 2023 på söndagen genom att slå Nigeria med 2-1 på Alassane Ouattara-stadion i Ebimpe i Abidjan.

I slutet av en avslutningsceremoni som fortfarande är rik på ljud, avancerade Nigeria och Elfenbenskusten till planen på Alassane Ouattara-stadion för att slåss.
Och spänningen i denna final märks redan från de första kontakterna. Den mauretanska domaren Dahane Beida fick göra det flera gånger för att lugna värmen.

Det var dock elefanterna som kontrollerade den första perioden med de bästa chanserna. Max-Alain Gradel (17:e) eller Simon Adingra (33:e) lyckades inte få sina skott på mål.

Och mot spelförloppet i den 37:e minuten, stiger William Troost-Ekong högre än det ivorianska försvaret och kastar in Lookmans hörna i Fofanas nät.

Det var Super Eagles första riktiga intrång på elefanternas mål. Nigeria går till pausvila med fördel i ställningen (1-0).

Elefanterna återvänder från omklädningsrummet med samma avsikter som vid starten och ger sig snabbt iväg igen för att närma sig motståndarmålen. I den 49:e tog Gradel en boll som var dåligt tryckt tillbaka av Nwabali men hans skott var inte tillräckligt kraftfullt.

Elfenbenskusten fortsätter att trycka på för att kvittera. Men Franck Kessies nick från Adingra bekymrade inte Nwabali (59:e). Odilon Kossounou försöker också från 30m men den nigerianske målvakten avvisar bollen. På följande hörna hittade Kessie slutligen kvitteringen (62:a).

Matchen återupptas. Och de två lagen fortsätter att gå slag för slag. Hela arenan står upp som en när Sébastien Haller försöker återhämta sig akrobatiskt men skottet missar (74:e). Detta är bara ett uppskov.

Sex minuter senare, när Adingra körde över sin sida igen, stack Haller ut foten framför Troost-Ekong och slog Nwabali. Elfenbenskusten tar ledningen i denna final. Nigeria försöker komma tillbaka men förgäves.

Elfenbenskusten vinner CAF TotalEnergies African Cup of Nations 2023 och blir det första värdlandet att vinna tävlingen sedan Egypten 2006. Elefanterna hänger därmed en tredje stjärna på sin tröja, obundna med sina motståndare under dagen.