Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Från och med den 14 juni kommer idrott utan publik att vara tillåtet. Beslutet gäller för alla idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan under förutsättning att det sker utomhus och i enlighet med restriktionerna kring offentliga tillställningar.
– Idrott betyder väldigt mycket för väldigt många, inte minst i tider av kris och stora förändringar. Därför är det positivt att Folkhälsomyndigheten nu gör bedömningen utifrån rådande smittskyddsläge att idrottstävlingar kan hållas, även om det måste ske under andra förutsättningar än normalt, säger idrottsminister Amanda Lind.

– Beskedet om att tillåta idrott ska inte ses som att vi nu snabbt rullar tillbaka alla restriktioner. Vi är fortfarande i ett allvarligt läge utifrån ett smittskyddsperspektiv. Förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 deltagare består och det kommer inte heller vara möjligt att samlas på sportbarer, pubar eller restauranger i större utsträckning än vad som gäller idag. Sverige har valt en uthållig strategi för att möta krisen och att tillåta idrott under vissa omständigheter är en del i att strategin ska vara långsiktig, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Beslutet att starta upp tävlingsverksamhet ska inte ses som en allmän lättnad av gällande restriktioner och rekommendationer. Förbudet mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar om fler än 50 deltagare gäller tills vidare och det är därför inte möjligt för supportrar att samlas i större utsträckning än vad som tidigare meddelats.

– Detta innebär ett stort ansvar för såväl arrangörer av matcher som för supportrar att fortsätta hålla social distans i samband med tävlingar och matcher. Idrottsrörelsen har varit tydlig med att man är redo att ta det ansvaret, och ju mer vi minskar smittspridningen nu desto snabbare kan vi hamna i ett läge där matcher och tävlingar också kan hållas inför publik, säger idrottsminister Amanda Lind.

kulturdepartementet