Bild: Donald Trump (Dagens Nyheter)

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Vita husets läkare Sean Conley uppger att USA:s president Donald Trump har testats för covid-19 på lördagen. Han ”anses inte längre vara en smittorisk för andra”, skriver läkaren i ett uttalande.

Uttalandet kom några timmar efter att Donald Trump hade hållit sitt första offentliga tal sedan han skrevs ut från Walter Reed sjukhuset i Maryland förra helgen. Conley beskriver inte Trump som fri från covid-19, men säger att det inte längre finns något som tyder på att viruset aktivt förökar sig.
Enligt Conley togs PCR-prover på presidenten på lördag morgonen, vilka alltså visar att ”enligt nu erkända standarder anses han inte längre vara en smittorisk”. Efter att ha varit feberfri i mer än 24 timmar uppfyller Trump ”CDC-kriterier” för att avsluta isoleringen, tillade läkaren.

Det har gått tio dagar sedan presidenten började visa symptom. Dagen därpå, den 2 oktober, lades han in på sjukhus i tre dagar.

Under sin covid-19-infektion fick Trump en kombination av behandlingar som få, om några, andra coronaviruspatienter har tagit tillsammans. Mixen bestod av det antivirala läkemedlet remdesivir och steroiden dexametason som båda har funnits på marknaden i årtionden, men Trump fick också en antikroppsbehandling, ett experimentellt läkemedel från företaget Regeneron: Regn-cov-2. Det sistnämnda beskrivs som ”en cocktail av två monoklonala antikroppar”.

Tidigt i sjukdomsförloppet fick presidenten även syrebehandling samt dexametason, som normalt är reserverad för allvarligt sjuka Covid-19-patienter med lungskador.

I det senaste uttalandet från Sean Conley lämnas dock ingen information om tillståndet i lungorna, eller om Trump har någon kvarvarande skada från viruset. Vita huset har heller inte offentliggjort när presidenten testade positivt innan han insjuknade. En period under vilken han reste och hade nära kontakt med dussintals människor.

I sitt tal från en balkong på Vita huset på lördagen försäkrade den amerikanska presidenten återigen att han kände sig helt återställd, att USA skulle besegra coronaviruset och att ett vaccin mot covid-19 var under utveckling…

Katarina Lagerwall

Läs mer på dn.se/varlden/

Kommentera artikeln