Publicerad på Nyhetsskrift :

Yoel Ismo är ett välkänt namn i Uppsalas hiphop-kretsar sedan 15 år tillbaka. Som låtskrivare och producent har han hyllats varmt av, bland andra, musikjournalisten Ametist Azordegan. Nej, 28-åringen är ingen duvunge när han släpper låten ”Karantän” – en låt som har mer gemensamt science fiction och Marvel än med coronaviruset.

Yoel Ismo sitter inte själv i karantän. Längre alltså. Han satt i smittospärr i 16 dagar, berättar han. Men alla inställda gig påverkar, såklart.

– Jag hade många spelningar i vår som inte blir av. Det är väldigt tråkigt, men sådan är situationen, jag överlever, säger artisten.

Han har hållit på med hiphop sedan mellanstadiet. Som 11-åring uppträdde han för första gången – på en stor scen i vid ett kvartersfirande i Chile, där han spenderade jul och nyår med sin pappa. Han framförde en egenskriven låt, en mashup på svenska, engelska och spanska som han riffat ihop samma dag. I tidiga 20-årsåldern var han en del av hiphop-gruppen B.R.U.S.H. innan han började ägna sig åt att skriva och producera andras låtas.

Våren 2019 skrev han under ett skivkontrakt med Playground Music Sweden som soloartist – men ”Karantän” släpper han själv.

Thors hammare satt också i karantän
Så till den stora frågan: är det en coronadänga vi har att göra med ?

– Haha, det är faktiskt ett sjukt sammanträffande. Jag skrev den redan i höstas. Men det i är betraktarens öga hur man tolkar den. Eller öra, antar jag. När jag skrev den var den mer inspirerad av sci-fi och fantasy än corona.

Hur då?

– Jag ville skriva en låt om att sticka ut från mängden, om att vara annorlunda och därför blir exkluderad, åsidosatt, misstänkliggjord. Jag har alltid känt mig annorlunda än normen. Jag tänkte på E.T, på Marvelfilmerna. Jag tänkte på filmen Thor, du vet när Thors hammare landar på jorden? Då sätter de den i karantän, säger Yoel och fortsätter:

– Men många gör såklart en coronakoppling när de lyssnar. Och well – if the shoe fits. I låten pratar vi också om dripping – det kan kopplas till droppsmitta. Drip är ett begrepp inom hip hop som syftar till klass och stil. Ett tag funderade jag på om det ens var moraliskt att behålla det namnet på låten? Jag ville inte att det skulle feltolkas, när så många lider nu. Men det är löst kopplat, det fick vara.

”De som styr scenen är 15–16 år”
Framför allt är det skrivandet, svarvandet av låttexter som är Yoels passion. Under 2018 blev han, som han kallar det, ”miniviral”, när han under hashtaggen #Freestylefridays delade med sig av korta verser på Instagram.
– Det har alltid varit hiphop för mig. Alltid svensk hiphop, svenska verser. Och det är svårt att föreställa sig nu, men det var rätt töntigt att hålla på med det när jag började, 2004–2008. Nu är det den största musikgenren bland unga, Jag hade aldrig kunnat tro det då?

Yoel är inte äldre än 28 år men beskriver att han ”försöker hänga med i svängarna”.

– Jag är ju över medelåldern av vad en aktuell artist är idag. De är väldigt unga nu, rapparna. Det är 15-16-åringar som styr scenen. Men det roligt att se. Hip hopen var väldigt statisk när jag började. Det är väldigt kul att se utvecklingen

”Karantän” släpptes på Spotify 11 april.

Joanna Górecka

aftonbladet.se

Kommentera artikeln