Protester mot polisbrutalitet och rasism i Minneapolis har eskalerat och förstörelse, anlagda bränder och plundring har fått guvernören att kalla in förstärkning. Foto: Stephen Maturen/AFP/TT / Tannen Maury/EPA/TT

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Våldsamma protester pågår i Minneapolis i USA efter att en afroamerikansk man dött i samband med ett brutalt polisingripande. En polisstation har satts i brand och butiker har utsatts för plundring. Borgmästaren har nu utlyst lokalt undantagstillstånd och guvernören har kallat in nationalgardet för att försöka stävja den urartade situationen.
Demonstrationerna mot polisbrutalitet och rasism blossade upp efter att en video på ett våldsamt polisingripande fick spridning. I filmen syns en polis trycka sitt knä mot en svart mans nacke tills han förlorar medvetandet. Mannen i filmen, som heter George Floyd, avled senare samma kväll och händelsen väcker minnen av flera liknande händelser där svarta utsatts för övervåld i USA.

Tänt eld på polisstation
Nu har protesterna, som började fredligt, på flera håll i Minneapolis urartat och under gårdagen drabbade demonstranter samman med kravallpolis och tårgas användes. På flera platser rapporteras det om skadegörelse, plundring och anlagda bränder, skriver Star Tribune.

– I grannstaden St Paul är det också omfattande demonstrationer och skadegörelse. Man har utlyst undantagstillstånd men det verkar inte fungera. Det är demonstrationer planerade till helgen på tio olika håll, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg på plats i Minneapolis.

Under torsdagen fortsatte upploppen. Flera butiker hart utsatts för vandalisering och strax efter klockan 22.00, lokal tid, evakuerade polisen ett lokalt poliskontor i Minneapolis med hänvisning till att man ville upprätthålla personalens säkerhet.

Kort därefter tog sig sig flera demonstranter in i polisstationen som sedan sattes i brand.

– För någon timme sedan gömdes sig fyra fem poliser uppe på taket här bakom och sköt gummikulor mot människorna. Situationen är långt ifrån under kontroll, säger han direkt i Morgonstudion.

”Borde leda till rättvisa – inte mer död och förstörelse”
Delstaten Minnesotas guvernör har nu kallat in nationalgardet för att hålla ordning i staden. Minneapolis borgmästare Jacob Frey utlyste därefter undantagstillstånd i delar av staden som gäller i 72 timmar.

– George Floyds död borde leda till rättvisa och systematisk förändring, inte mer död och förstörelse, sa Frey i ett uttalande enligt Star Tribune.

Bränner våra egna områden
En stor del av våldsamheterna inträffade i områden i närheten av platsen där polisen grep George Floyd.

I en galleria tvärs över gatan från polisstationen hade samtliga fönster krossats. En sex våningar hög byggnad under konstruktion, som skulle bli lägenheter för personer med lägre inkomst, har också fallit offer för skadegörelse.

– Vi bränner ner våra egna områden, säger 24-åriga Deona Brown, boende i området, till nyhetsbyrån AP.

– Det är här vi bor och handlar och de bränner ner det, fortsätter hon.

Andra personer på plats väljer att se det ur ett annat perspektiv.

Demonstranter förstör byggnader för att ”systemet är trasigt”, säger en ung man som inte vill uppge sitt riktiga namn till AP.

Amanda Skagerström Lindau
Erik Wikén

SVT

Hitta artikeln på svt.se

Kommentera artikeln