Bild: Eniro - Hemtjänst Ormvråken/Söderkulla, grupplokal, MALMÖ

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Malmö stad har utrett fusk i en hemtjänstgrupp.

– Vi har i regel duktiga medarbetare som värnar om Malmöbon. Här har vi kunnat konstatera att det inte har varit så. De har gjort andra saker på sin arbetstid, säger Peter Holmström, enhetschef på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningens personalavdelning, till Sydsvenskan.

Av de åtta anställda som utretts har två avskedats och fem sagt upp sig själva.

I över ett år har Malmö stad synat delar av personalen i en av kommunens hemtjänstgrupper. GPS-loggar från hemtjänstens bilar visar att personalen har tillbringat betald arbetstid på andra ställen än hos de Malmöbor de skulle hjälpa.

– Utredningarna handlar om hur man har utnyttjat tjänstebilar men också om hur man har använt sin arbetstid. Medarbetares egna hem förekommer i GPS-loggning. Men det gör också andra adresser där de inte skulle ha varit på arbetstid. Vi kan konstatera att man inte har fullgjort sina åtaganden, säger Peter Holmström till tidningen.

”Allvarlig misskötsamhet som drabbar våra mest utsatta i samhället”
Två hemtjänstanställda i gruppen har avskedats, en i oktober förra året, den andra nu i dagarna.

Ytterligare fem anställda i hemtjänstgruppen valde att säga upp sig när de ställdes inför resultatet av Malmö stads utredning.

Utredning pågår mot ytterligare en anställd som under tiden är avstängd.

– I alla de ärenden vi har utrett har det handlat om allvarlig misskötsamhet som drabbar våra mest utsatta i samhället, säger Peter Holmström till tidningen.

Närmare tiotusen Malmöbor har rätt till hemtjänst.

Stefan Soxbo
Kvällsposten

Hitta artikeln på : expressen.se/kvallsposten