FOTO: ALEX BRANDON / TT NYHETSBYRÅN Polis utanför Vita huset i Washington under söndagskvällen.

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

USA:s president Donald Trump fördes till en säkerhetsbunker när oroligheterna tilltog i Washington i fredags.

Han stannade där nere i en knapp timme.

Under natten mot måndagen eskalerade sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter i kvarteren kring Vita huset.

Demonstrationer och upplopp har under helgen blossat upp i över 70 amerikanska städer efter polisingripandet som dödade George Floyd, 46, i Minneapolis i måndags.

I Washington har hundratals demonstranter varit samlade i området kring Vita huset. De har skanderat slagord mot Trump, kastat flaskor och tegelstenar och vandaliserat bilar som tillhör Secret Service.

Under natten mot måndagen, svensk tid, förstärkes polisbevakningen och oroligheterna eskalerade.

Enligt en reporter på plats sköt polisen chockgranater efter att demonstranter kastat flaskor. På tv-bilder syntes också hur något brinner mitt i en folkmassa i Lafayette-parken något kvarter från Vita huset. Samtidigt visade en flygfilm hur rök från flera bränder sprids vid Washington monument.

Blev oroliga för Trumps säkerhet
I fredags kväll blev läget spänt inne i Vita huset medan oroligheterna förvärrades utanför. Agenterna blev oroliga för Trumps säkerhet och förde honom abrupt ner i en underjordisk säkerhetsbunker, avslöjar New York Times.

Bunkern har tidigare använts vid terrorattacker och Trump hölls kvar där nere i en knapp timme innan han fördes upp i byggnaden igen, enligt CNN och Fox News.

På lördagsmorgonen hyllade Trump Secret Service och riktade hot mot demonstranterna på Twitter. Han skrev att de skulle ha mötts av ”onda hundar” och ”olycksbådande vapen” om de hade tagit sig över staketet.

Trump har inte gjort några framträdanden i helgen, trots att flera av hans rådgivare rekommenderade att han skulle hålla ett tv-tal, skriver New York Times. Andra i hans stab uppmanade honom att inte twittra medan en strategi utarbetades, men det hindrade inte Trump från att publicera en tirad av attacker mot demokrater, medier och vänsteraktivister.

Vill terrorstämpla antifa
I en tweet på söndagen skrev Trump att hans regering ”ska stämpla ANTIFA som en terrororganisation”. Antifa är en förkortning för den anti-fascistiska rörelsen, men som New York Times påpekar är den löst sammansatt och saknar den juridiska struktur som krävs för lagstiftning. Dessutom kan terrorklassning enligt amerikansk lag bara tillämpas på utländska grupper, uppger tidningen.

Trumps rådgivare har, enligt New York Times uppgiftslämnare, försökt förklara att protesterna inte bara handlar om honom utan om övergripande rasfrågor efter George Floyds död. Flera medarbetare ska också ha uttryckt privata klagomål över hans twittrande och varnat för att det kan hälla bensin på elden i en redan upphetsad situation.

Hans Österman
Hitta artikeln på aftonbladet.se

Kommentera artikeln