Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark träffade sommarjobbande ungdomar under besöket i Tyresö kommun. Genom projektet "Tillsammans för Granängsringen" får ungdomarna utföra arbetsuppgifter för att öka trivseln och tryggheten i området. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Regeringens satsning för att stärka kommunernas möjlighet att erbjuda sommarjobb för ungdomar har hittills resulterat i att 243 av landets kommuner har tecknat överenskommelser med Arbetsförmedlingen. Överenskommelserna omfattar nära 153 miljoner kronor.

– Det är väldigt positivt att så många kommuner tar vara på möjligheten att ge ungdomar en första värdefull erfarenhet av arbetslivet. Det är särskilt viktigt nu när ungdomsarbetslösheten ökar på grund av coronaviruset, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Tyresö kommun är en av kommunerna som genom regeringens satsning har kunnat anställa fler ungdomar den här sommaren. Arbetsmarknadsministern besökte under tisdagen kommunen och träffade ungdomar som sommarjobbar i området Granängsringen. Projektet ”Tillsammans för Granängsringen” är ett samarbete mellan Tyresö kommun och det kommunala bostadsbolaget Tyresöbostäder där ungdomarna får utföra arbetsuppgifter för att öka trivseln och tryggheten i området. De får bland annat måla, snickra, rensa ogräs och röja sly. De har även större projekt som att måla områdets gångtunnlar.

– Det här projektet är ett bra exempel på hur sommarjobb kan ge unga en bra start i arbetslivet samtidigt som sommarjobbarna bidrar till att öka tryggheten och trivseln i bostadsområdet, säger Eva Nordmark.

I vårändringsbudgeten avsatte regeringen 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. Arbetsförmedlingen är ansvarig myndighet för att fördela pengarna.

Eva Nordmark, Arbetsmarknadsdepartementet om Arbetsmarknad, Statens budget

Arbetsmarknadsdepartementet