Foto: Mark Schiefelbein/AP

Senaste uppdatering :

SVT och Sveriges Radio uppmanar sin personal att radera videoappen Tiktok på företagets telefoner.

Appen beskrivs som aggressiv när det gäller att samla in information – men någon jätteskillnad mot andra appar är det egentligen inte, enligt en it-säkerhetsexpert.

Den stora skillnaden är de anklagelser som riktats mot företaget, att den skulle ha nära band med den kinesiska underrättelsetjänsten, säger David Lindahl, it-säkerhetsforskare vid FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut).

Både SR :s och SVT:s personal ombeds nu att antingen avstå från att ladda ner Tiktok, eller att radera appen från tjänstetelefonen.

”Appen lämnar mer information än vad som skall anses vara nödvändigt”, skriver SVT i ett mejl till medarbetarna, enligt Kulturnyheterna.

Videoappen Tiktok, som är en av världens mest nedladdade och ägs av det kinesiska företaget Bytedance, har den senaste tiden hamnat i blåsväder. Bland annat har USA:s president Donald Trump hotat att stoppa Tiktok i landet med motiveringen att appen utgör ett ”hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och USA:s ekonomi”.

Även i Australien vill landets parlamentsledamöter förbjuda Tiktok.

Tiktok har anklagats för att fungera som ett spionverktyg för den kinesiska staten.

Är man en verksamhet där det kan tänkas finnas ett intresse från den kinesiska staten är sådana anklagelser oerhört allvarliga, säger David Lindahl.

Tiktok kan bland annat läsa av var användaren surfar, vad den filmar och spelar in med mikrofonen, vem den ringer och så vidare. Detta är samtidigt inget unikt, utan något som gäller för många appar, enligt David Lindahl.

Tiktok gör ungefär samma sak som andra sociala medie-appar gör. Den försöker samla in så mycket information den bara kan. Det är viktigt att komma ihåg att när det gäller den här typen av appar är det användaren som är produkten. De här företagen köper användardata av oss, det är det de lever på. Det är den vägen den kan få reklamintäkter och andra typer av intäkter.

Tidigare har det även avslöjats att appen kopierar texter i urklippslistan, och den har också anklagats för att läsa av vad som skrivs på tangentbordet.

Problemet är väl snarast att Tiktok, i likhet med många appar, begär de här tillstånden, men inte specificerar exakt vad de gör med det, eller exakt vad det är som de plockar upp, konstaterar David Lindahl.

Han anser det ensidiga fokuset på Tiktok riskerar att leda fel.

Det är väldigt många människor som slentrianmässigt öppnar upp och lämnar ut information till olika appar utan att någonsin fundera över vart informationen tar vägen. Oavsett vilken myndighet eller företag man tillhör bör man fundera över om det finns något på ens maskin som inte får komma i andra händer. I sådana fall ska man inte installera något som kan riskera det, säger David Lindahl.En korrekt riskbedömning är viktigare än att fokusera på en enskild app.

TT

Dagens Nyheter

Kommentera artikeln