Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Tre avdelningar på Skånes universitetssjukhus har beslutat om att inte ta emot nya patienter efter flera fall av covid-19 bland personalen, rapporterar P4 Malmöhus.

Värst drabbad är mag- och tarmavdelningen i Malmö, där 21 personer, hälften av personalen, konstaterades smittade i slutet på april.

”För att kunna vårda patienter på korrekt sätt och kartlägga smittan har vi tillsammans med vårdhygien beslutat om intagningsstopp”, säger Stefan Santén, verksamhetschef för kirurgi och gastroenterologi på Sus, till radion.

Även neurologavdelningen i Malmö och en infektionsavdelning i Lund har satt stopp för nya patienter sedan sju respektive tolv personer ur personalen bekräftats smittade i maj.

I region Skåne provtas i dag personer som behöver läggas in på sjukhus och boende på äldreboenden, vårdpersonal samt kommunal vård- och omsorgspersonal som uppvisat covid-symtom de senaste 72 timmarna.

Medarbetare testar sig själva
Under fredagen meddelade Region Sörmland att de nu är ett pilotlän för en ny typ av coronatester.

Nu ska man låta medarbetare inom hälso- och sjukvård testa sig själva.

– Det pågår ett test i Eskilstuna som innebär att medarbetare inom hälso-och sjukvård med symtom kan åka till en plats där de får provtagningsutrustning. Personen genomför sedan själv sin provtagning med salivprov i kombination med egenprovtagning av svalg och näsa, säger Sofia Stenlund Wretling, chef för utvecklingsenheten på Region Sörmland, i ett pressmeddelande.

I nuläget testar Region Sörmland bland annat personer som läggs in på sjukhus, personer boende på kommunala boenden eller som har hemsjukvård/hemtjänst. Medarbetare som arbetar patientnära inom dessa verksamheter erbjuds också provtagning.

Steget efter detta är att utöka självtesterna så de även gäller patienter i öppenvård och andra grupper i samhällsviktiga verksamheter.

Testerna ska skalas upp
Man skriver att ”för att kunna utöka grupper för provtagning behöver flöden med egenprovtagning införas”.

– 1177 vårdguidens e-tjänst, patientens egenprovtagning, ska bli navet i denna process där personen både ska kunna skriva sin remiss för provtagning och efter utfört prov kunna ta del av sitt provresultat via 1177 vårdguiden, säger Sofia Stenlund Wretling.

Under tisdagen gav regeringen besked om att coronatesterna ska skalas upp i hela landet. Framöver kommer alla som söker vård med symtom för sjukdomen testas, i stället för bara de som behöver vård på sjukhus.

Men fortsatt är regionerna långt ifrån målet om 100 000 tester i veckan i mitten av maj. Förra veckan testades knappt 32 700 personer i Sverige, och veckan dessförinnan testades 29 000 personer.

TT, Eric Emanuelsson, Sofia Clason

Hitta artikeln på expressen.se

  • Kommentera artikeln
  • Här nedan behöver du logga in först via din Facebook för att skriva en kommentar. Visa respekt för andra och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.

    Kommentera artikeln