Bildarkiv: Svt

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

VästsverigeDen här veckan drar de allmänna testerna för coronaviruset igång på vårdcentraler i Västra Götaland. Anledningen är att minska smittspridningen. De som kan testas ska ha haft en infektion i minst 24 timmar, men ha lättare symtom.

Som GP tidigare berättat ska vårdcentralerna i Västra Götaland öka testerna av covid-19. Den här veckan börjar de allmänna testerna att dra igång allteftersom. De som kan testa sig är patienter med milda symtom. I ett pressmeddelande skriver Närhälsan att anledningen till den ökande provtagningen är för att minska smittspridningen.

– Vi förbereder oss för fullt för att det här ska ske på ett smidigt och säkert sätt för våra patienter och våra medarbetare. Vi måste säkerställa att vi har rätt utrustning på plats och att vi får ett bra flöde för de som vill testa sig för covid-19. Vi behöver säkra upp separata provtagningsspår för att minska risken för smittspridning i samband med provtagning, säger Monica Radeberg, chefläkare på Närhälsan i pressmeddelandet.

Symtom i 24 timmar
De kommer att erbjuda tester genom drop-in, drive-in där det är möjligt, men också genom bokningsbara tider. Hur man får tid kommer att variera mellan de olika vårdcentralerna, så det är bra att titta på den vårdcentrals hemsida man tänk besöka för att se vad som gäller.

För att kunna testas bör man ha haft symtom i minst 24 timmar. Testningen sker via topsning av näsa och svalg, den ska kunna visa om man har en pågående infektion. Men den är ingen antikroppstest. Närhälsan räknar med att det kommer att ta mellan två och fyra arbetsdagar innan provsvaret kommer.

På regionens presskonferens i fredags sa Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i VGR att det finns ett tryck från allmänheten att även testa de som inte är svårt sjuka för covid-19.

– Olika vårdcentraler kommer hitta olika lösningar, men alla har uppdraget att kunna erbjuda tester till patienter med lättare symptom. Man kanske är lite förkyld och lite snorig och vill gärna testa sig.

Hon sa vid samma presskonferens att de vill att alla ska kunna gå och testa sig.

I pressmeddelandet står också att testerna kommer att ske på särskilda platser, och att patienterna kommer att hållas åtskilda från varandra. Detta för att minska smittspridningen.

I dag testas ungefär 4 000 personer i veckan. Ann Söderström tror att antalet testade kommer att dubbleras när vårdcentralerna börjar testa.

Testerna på vårdcentralerna är gratis.

Ulrika Karlsson
ulrika.karlsson@gp.se

Hitta artikeln på gp.se