Ann Linde måste övertyga om Sveriges strategi, men dödstalen avskräcker. Foto: Pontus Lundahl/TT

Senaste uppdatering :

De nordiska grannländerna överväger att diskriminera Sverige när gränserna runt om i Europa börjar öppnas upp igen. Det är inte konstigt. Höga dödstal och en luddig strategi avskräcker.

Danskar kan få åka på semester till Grekland innan svenskar. ”Vi tycker inte att det är bra att man gör skillnad på olika länder såhär. Som det är just nu är Sveriges väldigt öppet så att norrmän och danskar kan komma helt fritt och semestra i Sverige, men vi kan inte åka till deras länder”, säger utrikesminister Ann Linde. Hon sitter i Aktuellts studio. Det är onsdag och EU-kommissionen har just presenterat sin plan för hur unionen ska kunna öppna för turism igen. Parallellt med arbetet har olika länder redan pratat med varandra.

Grekland som är oerhört beroende av människor i badbyxor och solhattar för både sysselsättning och tillväxt längtar efter besök. De vill snabba på processen med säkra turistkorridorer. Idén är att det ska gå att resa mellan länder som har fått kontroll på smittspridningen. I gruppen av länder som diskuterar lösningen ingår Danmark, Grekland, Österrike, Tjeckien och även länder utanför unionen som Norge, Australien, Israel och Singapore.

Lydia Wålsten
Svenska Dagbladet
Läs hela artikeln på svd.se

  • Kommentera artikeln
  • Här nedan behöver du logga in först via din Facebook för att skriva en kommentar. Visa respekt för andra och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.

    Kommentera artikeln