Bild: AFP: Klimat: världen har korsat en "social tipppunkt", säger Greta Thunberg

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Greta Thunberg lanserar en ny varning. Den svenska klimataktivisten tror att världen har passerat en “social tippunkt”, som framkallar rörelsen “Black lives matter” eller global uppvärmning, i en intervju som publicerades på lördag på BBC News.

“Det är alltid kampen för rättvisa”, sa 17-åringen om rörelsen som följde döden av George Floyd, en svart amerikan som dödades av polisen i USA. “Det ser ut som att vi har passerat en slags social tippunkt, där människor börjar inse att vi inte kan fortsätta att titta bort, vi kan inte lägga dessa saker under mattan, dessa orättvisor.”

“Vi kan inte se bort från det som vårt samhälle har ignorerat så länge, vare sig det är jämlikhet, rättvisa eller hållbar utveckling”, fortsatte hon. Hon ser tecken på att vi bevittnar en “väckelse”, när “människor börjar hitta sin röst, för att förstå på ett sätt som de verkligen kan få effekt”.

”En ny dimension” med hälsokrisen
Flickan, som har blivit talesman och en symbol för ungdomsrörelsen i kampen mot den globala uppvärmningen, anser ändå att ”den ekologiska och klimatkrisen inte kan lösas med nuvarande politiska och ekonomiska system”, “Det är inte en åsikt, det är ett faktum”.

Han anser att det enda positiva som kan uppstå från coronavirus-krisen är hur globala kriser hanteras: “Det visar att du under en kris agerar och agerar med nödvändig kraft.” Hon utvecklade samma idé i en intervju på svensk allmänradio på lördagen och sa att pandemin hade öppnat ”en ny dimension”.

“Vi agerar plötsligt på den nödvändiga nivån.”
Greta Thumberg
på svensk allmänradio

Tonåringen tappade också tomheten i ledarnas tal i kampen mot klimatförändringarna och sade att ”våra kejsare är nakna”. ”När vi pratar om klimatkrisen kan ledare säga vad som helst, det finns ingen kompletterande fråga. (…) Vi förväntar oss inte svar från någon (…) som är den mest begåvade när han packar och säljer sitt vinnande budskap ”, sa hon med ironi.

Sedan mitten av mars uppmanar Greta Thunberg, initiativtagare till “skolskolan strejker för klimatet” att föra rörelsen online och lägga fram rekommendationerna från hälsomyndigheterna för att begränsa sammankomsterna.

Franceinfo med AFP

Kommentera artikeln