Maria Malmer Stenergard i riksdagen efter måndagens misslyckade förhandlingar. Foto: Eva Tedesjö

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Svensk politik – Migrationsförhandlingarna mellan S och de tidigare allianspartierna har kraschat efter en och en halv veckas intensiva förhandlingar.

– Det var uppenbart att vi stod mycket långt ifrån varandra, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Sen den 27 juni har intensiva förhandlingar pågått mellan fem av partierna i migrationskommittén; Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. En av stridsfrågorna har varit förslag om ett asylmål, en slags gräns för hur många asylsökande Sverige ska ta emot. Moderaterna ville införa ett volymmål med ett mottagande runt 5.000 personer varje år, i linje med de nordiska länderna medan S ville gå fram med ett riktmärke, i relation till EU.

Under helgen har alla fem partier, enligt uppgifter, lagt många timmar på att förhandla och förankra sina ståndpunkter i respektive partiledning.

Men vid 13-tiden på måndagen tog det stopp och förhandlingarna avbröts. Konflikten fanns framför allt mellan S och M.

– När det väl kom till kritan så stod S inte ens upp för sitt eget bud om 2-3 procent av EU:s totala asylmottagande. Man ville ha ett riktmärke som innebär att vi skulle ta emot lika många asylsökande som vi tar emot i dag. Om man räknar på deras bud innebär det att det blir 22.000 asylsökande. Vi insåg att de inte står upp för sin politik utan de stod upp för Miljöpartiets politik, säger Moderaternas representant Maria Malmer Stenergard.

Miljöpartiet, som exkluderades från förhandlingarna, hotade förra veckan att utlösa regeringskris om S skulle gå vidare med förhandlingar bakom ryggen på regeringspartnern i syfte att driva fram en mer restriktiv migrationspolitik.

Statsminister Stefan Löfven beklagar att förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om migrationspolitiken brutit samman.

”Vi beklagar att det inte går att träffa en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar och ansvarsfull migrationspolitik där även moderaterna ingår”, säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande till DN.

Enligt Löfven är det Moderaterna som satt sig på tvären och inte velat kompromissa medan Moderaterna beskriver det som ett gemensamt beslut mellan S och M.

”Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats”, säger Löfven.

Han uppger att förhandlingarna nu kommer fortsätta inom ramarna för kommittén med de partier som är intresserade. Men det är ont om tid, det sista ordinarie mötet i kommittén hålls i morgon. Senast den 15 augusti ska ett förslag lämnas till regeringen.

Sverigedemokraterna meddelade tidigare under måndagen att de ställer sig utanför en uppgörelse men stannar kvar i kommittén där de ska lägga fram ett alternativt förslag.

Hanna Jakobson
Dagens Nyheter