Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Ali Lorestani/TT

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Bra men inte konklusivt, säger finansminister Magdalena Andersson om dagens samtal med övriga EU-finansministrar. Det tyskfranska förslag som presenterades på måndagen är inte vägen framåt för att återstarta den europeiska ekonomin, säger finansministern.

– Det är klart att vi tycker att det här förslaget är väldigt expansivt. Vi vill se något som är mer rimligt.
Frankrike och Tyskland lade på måndagen fram ett förslag om en coronafond på motsvarande drygt 5.000 miljarder svenska kronor som en del av en europeisk återuppbyggnadsplan. Sverige är ett av de rika EU-länder som inte gillade förslaget.

– Vi ser självklart behov av att återstarta den europeiska ekonomin och att det kommer att kräva insatser, men det är klart att vi tycker att det här förslaget är väldigt expansivt. Vi vill se något som är mer rimligt, säger finansminister Magdalena Andersson.

Framför allt är hon bekymrad över att EU lånar gemensamt för att sedan dela ut pengar i olika bidrag.

– Jag ser inte riktigt hur det skulle kunna vara förenligt med de regler vi har i EU.

Den europeiska ekonomins återhämtning ska helst inte ske via EU-budgeten, utan via medlemsländernas egna pengar, menar Magdalena Andersson.

– De stora pengarna finns ju i de nationella ländernas budgetar. EU-budgeten är ju ändå ungefär en procent av EU:s samlade bnp. Och det är klart att våra nationella budgetar är mer än så.

För att ekonomin i EU ska kunna återstartas, säger Magdalena Andersson, måste den inre marknaden fungera igen.

– Det är verkligen det som har varit viktigt för den goda utveckling som vi har haft inom EU. Det är a och o, så det är verkligen en fråga om solidaritet, och att länder ser till att öppna upp nu för att den inre marknaden ska fungera.

Du är inne på solidaritet, hur mycket väger europeisk sammanhållning i ett sådant här läge?

– Vi har ju tydligt visat att vi är beredda att stödja den europeiska ekonomin både genom att stödja korttidsarbete men också den Europeiska investeringsbanken och självklart är vi också beredda att diskutera en återhämtning, säger hon och fortsätter.

– Men det ska vara på ett väl avvägt sätt, både i tid och i storlek och där är det också viktigt att säga att solidaritet inte bara handlar om att länder i norr ska betala till länder i söder. Det handlar också om att andra länder står upp för den inre marknaden och de länder som stoppat export av sjukvårdsmaterial kanske inte ska prata om solidaritet.

Jonas Desai
Dagens Nyheter

Källa : dn.se

  • Kommentera artikeln
  • Här nedan behöver du logga in först via din Facebook för att skriva en kommentar. Visa respekt för andra och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.

    Kommentera artikeln