Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Regeringen har beslutat att tillfälligt möjliggöra för vårdgivare på nationella taxan att få ersättning för digitala vårdkontakter. Syftet är att reducera antalet icke nödvändiga fysiska vårdbesök, och därigenom minska risken för spridning av covid-19.
– Välfungerande och effektiva digitala vårdlösningar som finns tillgängliga bör just nu nyttjas i största möjliga mån, säger socialminister Lena Hallengren.

Nationella taxan syftar på de lagar och förordningar som reglerar verksamhet och ersättning för vissa privatpraktiserande läkare och fysioterapeuter.

Det är upp till varje region att själv besluta om de vill använda sig av möjligheten till digitala vårdkontakter som förordningsändringarna medför. Regionen och vårdgivarna ska i sådana fall komma överens om ersättningsnivån för de digitala vårdkontakterna.

Ändringen är tillfällig och gäller till den 31 december 2020.

Delar av regeringens politik bygger på januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse som har slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Regeringens arbete med anledning av nya coronaviruset
Regeringens arbete och beslut syftar till att:
Begränsa smittspridning i landet.
Säkerställa resurser till hälso- och sjukvård.
Begränsa inverkan på samhällsviktig verksamhet.
Lindra konsekvenser för medborgare och företag.
Begränsa oro, bland annat genom information.
Sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle.

Socialdepartementet

Elin Aarflot
Pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren

Källa: regeringen.se

  • Kommentera artikeln
  • Här nedan behöver du logga in först via din Facebook för att skriva en kommentar. Visa respekt för andra och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.

    Kommentera artikeln