Danmark öppnar gränsen – men bara för vissa svenskar Foto: Johan Nilsson, TT

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Danmark öppnar sina gränser för vissa svenskar. Personer från Skåne, Sörmland och Västerbotten samt Halland och Blekinge får från och med den 27 juni resa till landet, uppger det danska utrikesministeriet.
De nya resereglerna, som gäller från den 27 juni, bygger på kriterier om antalet smittade, och de flesta EU-länder samt Storbritannien kommer att omfattas.

För att ett land ska gå grönt ljus enligt de danska reglerna så ska antalet smittade per 100 000 invånare vara högst 20 stycken per vecka. Om siffran överstiger 30 smittade per vecka klassas istället landet som ett så kallat ”karantänland”, enligt den danska modellen.

Värderas från region till region
Men, för de de nordiska länder som inte uppfyller kraven, erbjuder den danska modellen vissa undantag och ”karantänländer”, såsom Sverige, kommer istället att bedömas utifrån smittspridningen i olika regioner.

– I så fall kommer blir det öppet för inresa från de regioner i landet som uppfyller kriterierna om antalet smittade, skriver utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

För svenskt vidkommande innebär det att om man kan visa man bor i antingen Skåne, Västerbotten eller Sörmland så kan man få grönt ljus till att resa till Danmark, förutsatt att man också kan uppvisa att man tänker stanna minst 6 nätter i landet.

Även bosatta i gränsområdet till Öresundsregionen, det vill säga Skåne, Halland och Blekinge, får grönt ljus att resa in till Danmark om smittokriterierna uppfylls. Skulle smittoläget i dessa regioner förändras till det sämre måste alla skåningar, hallänningar och blekingebor som vill resa in i Danmark även kunna visa upp ett negativt coronatest som är max 72 timmar gammalt.

Samma regler gäller även för boenden i det tyska gränsområdet Schleswig-Holstein, rakt söder om Danmark.

I nuläget diskuterar den danska polisen hur svenskarna ska intyga vilken region de är ifrån.

– Vi kommer att ha en färdig modell till den 27 juni men det är upp till polisen att avgöra hur regionstillhörigheten ska intygas, säger Christina Raabæk presstalesperson vid danska Justitiedepartementet.

TT
Petra Hultman

SVT

Kommentera artikeln