Vi vill att Malmöfestivalen ska fira hela staden. Därför bör festivalen också spridas ut i hela Malmö, skriver centerpartisterna Charlotte Bossen, Anton Sauer och Martin Molin. Foto: FRITZ SCHIBLI/KVP

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

Dags för en ny och lokal Malmöfestival

Att Malmöfestivalen ställts in i år öppnar upp för omtag inför framtiden. Stadens eget utbud måste lyftas fram ännu mer. Det är dags för Malmöfestivalen 2.0, skriver Malmöcenterns Charlotte Bossen, Anton Sauer och Martin Molin.

DEBATT. I onsdags hölls kommunfullmäktige i Malmö. Där diskuterades Malmöfestivalen. Att beslut fattats om att ställa in årets upplaga är beklagligt men förståeligt under rådande omständigheter. Samtidigt lämnade vi Centerpartiet in en motion där vi föreslår en ny Malmöfestival när coronakrisen väl är över. Vi vill att festivalen ska spegla hela Malmö, involvera fler delar av staden och använda det lokala kultur-, förenings- och näringslivet. Det är dags för Malmöfestivalen 2.0. Vi tror och hoppas att kommunfullmäktige håller med oss och kommer att rösta för vårt förslag.

Många är de minnen vi har av Malmöfestivalen. Drakbåtstävlingar, en gigantisk kräftskiva och varma nätter framför musikscenen på Stortorget. Festivalen har en stor plats i många skåningars hjärtan. Med inspiration från tyska seglingsveckan och stadsfestivalen Kieler Woche i Kiel slog Malmöfestivalen upp portarna första gången år 1985.

I 1980-talets Malmö var festivalen ett välkommet och välbehövligt inslag. Malmö hade nyligen gått från en sjudande industristad till en slumrande sovstad. Sedan dess har mycket hänt. Vår kommun har utvecklats till en dynamisk och innovativ framtidsstad, med inslag som Öresundsbron, universitetet, nya stadsdelar, banbrytande företag och citytunneln. Men samtidigt som mycket hänt i Malmö de senaste decennierna har utvecklingen av festivalen stått still.

Genom åren har festivalen både varit älskad och omstridd. För lång, för kort, för enformig, fel placering och för högljud – åsikterna har varit många. Samtidigt lockar Malmöfestivalen många att delta, förra året var 1,4 miljoner besökare på plats. Det gör festivalen till en viktig besöks- och tillväxtmotor i Öresundsregionen. Men innehållet och utformningen behöver ses över för att bli mer lokalt förankrat.

Malmö är en fantastisk stad som har mycket att erbjuda. Därför tog vi i Centerpartiet redan i valet 2018 upp behovet av att förändra Malmöfestivalen. Vi vill att en festival ska spegla hela Malmö, med allt vad staden har att erbjuda, som falafel i Rosengård, den lokala musikscenen på Möllevången och dans på Ribersborgsstranden. I stället för att koncentrera festivalen till stadskärnan behöver den spridas ut. Och externa aktörer behöver lämna plats för malmöitisk mat, konst och kultur.

”Har du sett Malmö har du sett världen”. Det kända citatet myntades i samband med just en Malmöfestival. Vår stad har ett rikt utbud av kultur, med inslag från hela världen. Kulturlivet är del av av vår stad och en festival som arrangeras här måste framhäva det. Fokus för kommunens delaktighet i festivalen bör ligga på att lyfta våra lokala verksamheter och förenkla för dem att synas. Malmö stad behöver släppa kontrollen över festivalen och ge olika sektorer, vare sig det är restaurangbranschen eller musikscener, större utrymme att visa Malmös bästa sida.

Trots att vår stad har mycket att visa upp är den liten till ytan. Det gör att det är lätt att ta sig runt i Malmö, med cykel, buss och tåg. Vi vill att festivalen ska fira hela Malmö. Därför bör festivalen också spridas ut i hela Malmö. Fler knutpunkter bidrar till att stödja det lokala näringslivet, men ger också besökarna möjlighet att upptäcka nya delar av vår stad. Vi vill se en mer nära och närvarande festival, som inte bara visar Gustav Adolfs torg, utan hela Malmö.

Omvandlingar av stadsfestivaler har gjorts runtom i Sverige med stor framgång. Nu har vi chansen att göra det även i Malmö, med ett större fokus på att lyfta Malmös kultur-, närings- och föreningsliv. Då kan vi få en festival som faktiskt firar Malmö och vad staden har att erbjuda. Det är dags för kommunen att släppa på kontroll och detaljstyrande över festivalen och ge människorna i staden möjlighet att visa upp Malmö.

Charlotte Bossen (C)
Gruppledare i Malmö kommunfullmäktige

Anton Sauer (C)
Ledamot i Malmö kommunfullmäktige

Martin Molin (C)
Vice ordförande i Malmö stadsbyggnadsnämnd

kvallsposten

Källa: expressen.se

  • Kommentera artikeln
  • Här nedan behöver du logga in först via din Facebook för att skriva en kommentar. Visa respekt för andra och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.

    Kommentera artikeln