Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :
Sverige är ”helt klart” förbi toppen på kurvan, enligt Anders Tegnell.
Men i Europa i stort börjar den positiva, nedåtgående, trenden sakta stanna av.
– Möjligen är det en effekt på att man håller på att öppna samhällen i ganska många EU-länder.
Det är en kombination av varmare väder och immunitet i befolkningen som gör att smittspridningen i Sverige nu fortsätter minska, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Det har ju inte skett någon stor förändring i hur mycket social distansering vi har, så det är de två faktorerna som vi vet har en effekt på smittspridningen, säger han på måndagens presskonferens.
I många andra EU-länder har det däremot skett en förändring just i den sociala distansen, i och med att allt fler inom unionen börjar öppna sina samhällen.
Att den positiva trenden i EU i stort nu ser ut att sakta in kan vara en effekt av de mindre strikta restriktionerna, tror Anders Tegnell. Samtidigt har de länder som släpper på utegångsförbud och öppnar restauranger och affärer ännu inte drabbats av den stora ökning som Folkhälsomyndigheten varnat för.
Danmark, som började en återgång till ett mer normalt liv i mitten på maj, ligger på en låg platånivå. På måndagen hade Danmark 30 nya bekräftade fall och två dödsfall till följd av covid-19.
Utvecklingen ser liknande ut i till exempel Tyskland och Österrike.
– Med hög sannolikhet kommer det ta ganska lång tid innan man kan se effekten. Vi talar förmodligen om minst ett antal veckor till, säger Anders Tegnell.
Den befarade andra vågen av smittan väntas komma i höst, när förhållande återigen blir mer gynnsamma för viruset.
– Under hösten så kommer det bli väldigt tydligt vilka länder som har lyckats bra och vilka som har lyckats mindre bra, säger Anders Tegnell.
Sverige har rimligtvis en högre immunitet i befolkningen än länder som levt under långa utegångsförbud och haft få fall av smittan. Men trots det kraftigare utbrottet under våren kan Sverige inte känna sig trygga från ytterligare ett i höst, menar Anders Tegnell.
– Jag tror att alla kan få en andra våg, frågan är bara hur stor den blir, säger han.
I Folkhälsomyndighetens senaste undersökning hittades antikroppar hos endast 7,3 procent av befolkningen i Stockholm och 4,2 procent i landet i stort.
Den andra vågen kommer te sig något annorlunda än det utbrott vi nu genomlevt, tror Anders Tegnell.
– Då är det mer de lokala utbrotten som vi kommer se och behöva hantera, säger han.
Med detta som grund tror han att resande runt i landet inte kommer att vara samma orosmoment som det varit under våren, då smittan varit relativt koncentrerad i ett stort utbrott i Stockholmsområdet.
De kritiska månader som Stockholm genomlevt kan hjälpa till att skydda mot ett utbrott i höst.
– Stockholm kommer att klara sig bättre än de flesta om det kommer en andra våg, säger Anders Tegnell.
Amanda Dahl