Maria Wiltz, sjukhuschef.

Uppdaterad / Publicerad på Nyhetsskrift :

SVT – En utredning som Region Kronoberg gjort visar att Ljungby lasarett drabbats av spridning av coronaviruset inne på sjukhuset. 18 patienter på en medicinavdelning har drabbats på ett sätt som gör att det inte går att utesluta att de smittats på sjukhuset. Fyra av patienterna har senare avlidit.
Patienterna har vårdats på avdelningen, skrivits ut och sedan insjuknat i covid-19. I ett pressmeddelande skriver Region Kronoberg att man inte funnit något annat samband mellan de 18 än att de vårdats på samma avdelning.

Medelåldern på patienterna är 80 år, fyra av dem har senare avlidit. Under samma period som de 18 smittats har även cirka 15 medarbetare på sjukhuset bekräftats smittade.

Exakt vad som har orsakat utbrottet går inte att klarlägga men det är troligtvis flera faktorer som ligger bakom, skriver Region Kronoberg i sitt pressmeddelande.

Flera tänkbara orsaker
Några tänkbara orsaker kan enligt regionen vara att avdelningen sedan tidigare har haft vakanser vad gäller sjuksköterskor, hög sjukfrånvaro på grund av hantering av förkylningssymtom i samband med pandemin samt, på grund av hög belastning, fått svårt att upprätthålla följsamhet till hygienrutiner.

– Utredningen visar att smittan har dykt upp på boenden i kommunerna ungefär samtidigt. Därför är det svårt att säga vad som är hönan och vad som är ägget, så vi måste ta detta på största allvar och bekämpa smittspridningen, säger Maria Wiltz sjukhuschef på Ljungby lasarett.

SVT

Läs mer på : svt.se

  • Kommentera artikeln
  • Här nedan behöver du logga in först via din Facebook för att skriva en kommentar. Visa respekt för andra och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.